Sourcebook +Add your company

Product Details Company Info More from this company
  • Overview

The enclosed triangular shape site is located on far end of an estate road at northern side of the Springfield Winchester City Council housing development within the suburban village of Kingsworthy. The site was considered an infill site suitable for residential development. Much of the existing housing stock is old and through a prolonged period of disrepair, with little attention given to modernisation the building fabric has become aged and deteriorated. This provided an opportunity to reshape the stale local setting with attention to detail, addition of a series of new houses with contemporary feel and sustainable posterity which would also be affordable; suited for all age group occupiers. The development consist of twelve new dwelling units, comprising mixture of 6 x two bedroom, 4  x three bedroom and 2 x four bedroom dwelling houses. Energy-saving high standards have been applied to the shell of every dwelling to guarantee comfort at a low cost throughout the year. In addition site being topographically located at a height on a hilltop as the name suggests. The orientation of the houses made it possible to view the village panoramically almost in a birds-eye line of sight without compromising over viewing the neighbouring property gardens.

  • Context

The development does not lie within a sensitive planning area. Village of Kings Worthy has become an area for infill developments.  The consensus in recent years has been to maximise the potential of the village in terms of housing.  Many of the properties have large gardens and much of the housing stock is old.  The houses that were to be replaced on this site were prime examples, where previously they were occupied by the elderly. The gardens were too large to maintain and no longer suited to the younger generation. The situation of the site within a long established neighbourhood provided the need for a range of community facilities, some within a walking distance to have become well established.  The development placed within gardens with established boundaries has provided a natural partition to existing housing in the immediate area.  The periphery of the site contains both mature trees and hedges.

  • The proposal & Project summary

Three and four bedroom dwellings made up 50% of the development to suite and attract the mature owners, with a larger family.  These comprise both semi-detached and detached houses. The two-bed dwellings were intended to suite the younger owner.  Three of these were terraced, two semi-detached and one detached.  These were all of a similar design and distributed throughout the whole site.The layout of the houses designed to avoids individual dwellings overlooking one another.

The development was contained within a border of existing and new hedges offering peripheral screening.  This provided an opportunity to create a style of housing intended to achieve contrast with those of their neighbours and the integration of the new development within its context of the site. It allowed for contemporary ideas to advance architecture. This was achieved by carefully designing the dwellings to be in sympathy and to avoid mimicking the style of existing housing in terms of form and aesthetic.

The design concept was to accommodate modestly in the development of space allowing generous daylight within the buildings enhancing the spatial ambience. The mixed use of the dark smooth slate effect roof covering, tainted creamy white Stucco to walls, and natural timber cladding is intended to allow the colour, texture and materiality to elegantly merge.

We are aware, from our discussions, that there is concern with the residents on Churchill Close of the increase in delivery traffic during the course of construction.  This made it a priority in the initial stages of the development to construct a suitable turning area within the site to ensure vehicles can safely leave in a forwards gear.

The access road was designed to allow it to meander into the site, creating an informal penetration. The access links all parts of the development in a manner to minimise obstruction and formality while affording interest, functionality and openness.  Functionality is based on width to ensure both large and small vehicles can turn and manoeuvre within the site.

Toldfield Architects Ltd was established in 2015 following the merger of Tony Oldfield Architects (established in 1991 by Tony Oldfield) and Kourosh Design Studio, established in 1999 by Kourosh Jamriz-Shirazi.

As a modern, design-focused architect’s practice offering 20 years experience in delivering projects for the built environment, schemes have successfully been procured for the following land use sectors and areas of project involvement.

Areas of Project Involvement:

  • Site Evaluation and Concept Design
  • Master Planning and Urban Design
  • Outline Planning Applications
  • Full Planning Applications
  • Conservation Areas & Listed Buildings
  • Building Regulations & Construction Details
  • Tender Packing & Contract Administration
  • Site Inspection
  • Interior Design & Fit Out
  • Part Wall Notices

Our Philosophy

Established in 2015, Toldfield Architects unites the skills and experience of Kourosh Jamriz-Shirazi and Adi Puplampu (former senior architect of Tony Oldfield), creating an exciting, talented team of contemporary architects. Both architects have successfully delivered a wide range of projects, from large multi-unit developments to small bespoke extensions and commercial schemes in Hampshire, Dorset, Sussex and London.

The practice’s design approach involves listening to requirements, analysing and translating the objectives and ultimately providing innovative design solutions with inspiration drawn from the context with client goals always in mind.