This brick-built Victorian villa was previously host to a 1960s extension, featuring a dark, narrow kitchen, with little connection to the sizeable urban garden. Soon after purchasing the property, the new owners decided that a replacement would be the best way to accommodate their growing family.

Award-winning architectural practice Liddicoat & Goldhill were subsequently commissioned and the result is a pavilion-inspired extension with picture windows framing the views. Skip to the remainder of the story.

Feature window looking out on the garden

Designers Liddicoat & Goldhill also designed the handcrafted units which allow uninterrupted views of the garden

“Our pavilion concept came from the idea that the extension should be a building in its own right,” says architect David Liddicoat. “By separating the new form from the old, the pavilion creates a new relationship with the house, and addresses different aspects of the garden.”

The translucent, limewashed exterior not only provides visual definition between these two brick-clad structures, but cleverly references materials used on the street-facing façade too. Work began on site in spring 2012.

“The most challenging aspect of the site was the unruly, jungle-like garden; we worked with the client’s landscape designer to create a fresh sense of space and light,” explains David Liddicoat.

The practice also designed the kitchen – note how the units and island are exactingly positioned to allow uninterrupted views of the garden from the interiors of the main house (left) – and commissioned a joiner to handcraft the units. The monochrome interior – which includes a polished concrete floor – reflects the exterior finish, but also provides a backdrop for colourful artwork.

Our Sponsors