Skip to main content

Before and After: An Incredible DIY Bungalow Transformation

a bungalow transformation with timber cladding (Image credit: Simon Maxwell)

Laura and Will Dewar had the problem many families living in cities face: a lack of space and a growing family. Keen to move from their small flat in Wimbledon to create their own ‘grand design’, they had the benefit of Will being an experienced architect, but finding a plot or property proved a big challenge.

London was soon ruled out and they expanded their search, eventually settling on Farnham. “We had a few properties booked in to view that day and it was all a bit rushed,” Will recalls. “The first property was called ‘The Shambles’; we absolutely loved the area, set back from a quiet road up a small unmade track — it was very picturesque. But as we turned on to the drive to see the tired 1960s bungalow for the first time, it was rather underwhelming.”

(MORE: How to Find a Good Renovation Project)

Feeling inspired to find out more?

Bungalow Renovations: How to Get Your Design Right

Laura was less than impressed and Will admits that the ‘The Shambles’, aptly named by its previous owners, was the ugly duckling on the street, but he could immediately see its potential: “The bungalow was detached, with a large footprint and we could double its size by going into the loft which already had a high ridge height of 2.8m and adding dormers windows.

"The plot had a good-sized garden and an elevated position overlooking woods; it was close to good schools for the girls, commuting distance for us, and near to a pretty pond-side ‘beach’ in Surrey,” he explains.  

Image 1 of 2

Will wanted the house to blend into the local sylvan environment so opted for a cladding in Siberian larch from Silva Timber. This will weather over time to a silver/grey colour (Image credit: Simon Maxwell)
Image 2 of 2

BEFORE (Image credit: Will Dewar)

Will and Laura initially wrote it off and continued looking for a few months in the Farnham area, but anything they remotely liked was at least £100,000 more and the location wasn’t as good. Months later, ‘The Shambles’ was still on the market, so Will sketched out a design for how he believed he could transform the ugly duckling into a beautiful swan. Laura was sold: “When I saw Will’s design for a modern family home, I knew it could become everything we were looking for.”

A Design Under Permitted Development

Image 1 of 3

Previously the kitchen didn’t connect to the garden: it was at the front of the bungalow and the lounge was at the other end. The family wanted a more sociable space, so they brought these together to create an open-plan kitchen and dining area. (Image credit: Simon Maxwell)
Image 2 of 3

The Ikea kitchen was topped with an oak worktop (from Worktop Express) that extends over the back of the island. All of the appliances are second-hand to keep costs even lower. (Image credit: Simon Maxwell)
Image 3 of 3

The lounge and dining areas were lowered to have better access to the garden and to zone the open-plan space. (Image credit: Simon Maxwell)

Will knew he had to be smart with the planning application for the build, as it was in a sensitive landscape in Surrey. For the addition of two large timber frame dormers, he carried out the works under Permitted Development rights (PD), achieving the maximum allowable additional volume for a detached house of 50m3 (for terraced houses it's 40m3). 

This combined with converting the roof space has created a two-storey property with four bedrooms and two bathrooms on the new first floor. To carry out these works under PD, Will had to make sure the new roof didn’t go higher than the existing roof and that any side-facing windows needed to be obscure glazing and non-opening below 1.7m. 

To protect the budget, Will did as much of the work he could himself, spending any ‘free’ time on the house. This included digging out half a metre of soil to lower the floor with the help of his friend Gary, installing joists on the ground floor, and building the decking to the rear.  (Image credit: Simon Maxwell)

For the remaining works, Will made a full planning permission application to update the exterior of the building, opting to cover the dated brick façade with Siberian larch cladding, along with reconfiguring the windows and external doors. “My design included larger windows positioned on a southerly aspect to maximise their solar gain in the winter months, along with improving the visual link to the garden,” explains Will.

Living Off-Site During the Build

Image 1 of 4

Will wanted a visual connection right through the house to the garden as you walked in the front door. He achieved this by removing an internal wall and by adding a tall narrow window overlooking the garden. (Image credit: Simon Maxwell)
Image 2 of 4

The downstairs bathroom features a bold, dark colour on the walls to contrast with the pared-back nature of the ground floor interiors. (Image credit: Simon Maxwell)
Image 3 of 4

When designing the landing Will made the hallway 1.2m wide and created a vaulted ceiling. (Image credit: Simon Maxwell)
Image 4 of 4

The new bathroom is finished with Laura Ashley tiles and sanitaryware sourced from Victoria Plum and Victorian Plumbing. (Image credit: Simon Maxwell)

“We told our daughters that we were going on holiday to encourage them to get excited about living in so many different places for the next few months!” says Laura. “We lived in a basic holiday cabin, then with my parents, Will’s parents, a few weeks in a rented house, then Will’s aunt… before finally moving back in when the stairs had been built and we could safely get to the first floor. 

"Still, the only room finished was the girls’ bedroom and we used our bedroom as the living room. We definitely learned how to live out of a suitcase and how little you really need.”

While Will designed and project managed the build, everyone in the family played their part in creating their home. Laura did most of the interior design and to save project costs, Will did all of the decorating work himself, helped by family and friends whenever possible. “The girls loved ‘helping out’, too, trying to get involved with painting,” laughs Laura. 

(MORE: Could you Project Manage Your Building Project?)

A Successful Bungalow Transformation Project

Image 1 of 2

The dormer makes the most of the views that first attracted the Dewars to the bungalow. (Image credit: Simon Maxwell)
Image 2 of 2

The house redesign has created four new bedrooms including the master (above) and an en suite in the dormer space. (Image credit: Simon Maxwell)

“The house is a bit of a Tardis; from the street it doesn’t look very large, but once you’re inside the house feels completely different to the original bungalow,” says Will. The once cramped, dark hallways and rooms all on one level have been reconfigured and extended up to create a light and airy family home, with generous proportions. 

(MORE: Renovate on a Budget)

Laura and Will are understandably proud of what they’ve all achieved together, though the biggest stamp of approval came for them when daughter Phoebe turned around to Will and said: “You’ve built the best house ever, Daddy!” 

So will their very own, long-awaited, grand design be rightly renamed — The Tardis or Larch Cottage perhaps? “We’ve lived and breathed the evolution of this building and nothing about it is recognisable, so we felt it only right that it could keep its name,” laughs Laura. So it seems once The Shambles, always The Shambles, but now, at least, only by name. 

Jo Dyson

Jo Dyson is an experienced property renovator, reconfiguring and interior design.