A sensitive extension to this Grade II-listed cottage in north Norfolk has opened up the rear of the cottage and created a much better flow throughout the whole house and beyond into the rear walled garden.

Stand-out features of the project include a twisting vaulted ceiling and bespoke glass and oak staircase in the new kitchen-dining area, where bi-fold doors lead out to the newly landscaped garden.

The extension also features extensive use of local traditional materials including local flintwork and Norfolk red bricks. These mirror the materials used in the construction of the original cottage, parts of which date back to the seventeenth century.

Project Notes

Project: Period extension

Location: North Norfolk

Build time: July 2014 – Jan 2015

Size: 110m2

House cost: £595,000

Build cost: £125,000

Kitchen in extension of grade II listed cottage

Bi-fold doors and a large rooflight bring light deep into the extension’s kitchen diner

twisting staircase in new extension

A twisting vaulted roof creates a dramatic ceiling feature in the new interior

ALLENWEBROOFLIGHT

An open tread oak staircase with glass balustrade links the extension with the upper storey

Living room

The new kitchen diner is clearly visible from the front of the house 

Upper storey bedroom

The compact twisted roof has allowed the original windows of the master bedroom to remain

Upper storey bathroom

Wooden panelling and traditional bath and sink bring a warm period feel to the main bathroom

Link between interior and exterior

The original outbuildings and WC, shown right, have been converted to a utility room

Rear walled garden showing new landscaping

The newly planted and landscaped rear garden 

Save

Our Sponsors