Having lived in their traditional cottage steading in rural Aberdeenshire for the best part of 12 years, Michelle and Scott Leslie knew that, with a growing family, they’d need to extend for more space so the couple approached local architect Nikki Ritchie of Stonehaven-based Hyve Architects.

“We liked the practice’s contemporary approach, having seen some of their designs in the area,” says Michelle.

“Our brief was for an extra bedroom with en suite facilities. Also, we had a nice big kitchen but there was only room for Scott and I and our two children, so we were keen to have a dining area that we could share with friends and family.”

colourful living space with colour pops

The Vogue Oak laminate flooring (in white) from Quick-Step has been laid in the dining room, living room and hall for a cohesive look. The colourful statement pendant lighting is from Muuto

The new extension is constructed in timber frame, with high levels of insulation introduced, and has been clad in white render, with a Sarnafil membrane to the new flat roof link space. In terms of build route, the architects assisted the Leslies up to building warrant stage, then Scott and Michelle sourced a main contractor, who managed the whole build process for them.

The extensively glazed extension joins the existing cottage with the new garage conversion and is designed to maximise light and views of the garden.

master bedroom in converted garage

Instead of opting for a large extension to create space, the existing garage was converted into a large master bedroom with an en suite and walk-in wardrobe

The new addition takes the original shape of the steading while the link between the extension and the garage features a flat roof to contrast with the traditional form of the existing buildings.

Planners were sympathetic to the design: “The former owners had planning permission for an extension to the gable end that didn’t include the garage, so we were actually doing something smaller than the original plans,” says Michelle.

exterior of extended bungalow

Rooflights allow light into the new living spaces, and the glazed façade offers views and access to the garden

Following the main build, a retaining wall was built in the sloping garden and the grass was levelled out. The connection to the garden has been one of the highlights of the project for the family.

“We had never really used the garden before,” explains Michelle. “Even though we’ve eaten into the garden space with the extension, and felled a tree to make way for this new addition and decking, the garden actually feels bigger and we use it so much more.”

kitchen in bungalow extension

The kitchen, designed and installed by Kutchenhaus, was finished just before the build. The simplicity in the design is continued throughout the interior to keep it as low maintenance as possible

Our Sponsors