Despite having lived in the Stepney Green two-storey Victorian terrace house for two years, after just four months renovating and extending, Stuart Archer and Amelia Humber feel like they own completely different home.

The couple bought the property in 2014 – it had been untouched since the 1970s – and lived in the house before undertaking any work in order to know exactly what they wanted from the space.

“There was Artex everywhere, flock wallpaper, old electrics and mould on the walls. Students had been living in it for the past 10 years, and due to its state of repair we managed to get it a bit cheaper,” said the couple.

Project Notes

  • Homeowners: Stuart and Amelia Humber
  • Project: Renovation and extension
  • Location: Stepney, London
  • Size: 95+
  • Build time: Four months
  • House cost: £600,000
  • Build cost: £115,000
  • Value: £800,000+

Now a light-filled contemporary home, the key ideas for the design were to open up the main living spaces, bring in more light and create more space at the back of the building to connect with the garden.

black brick extension to london terrace

Architect Stuart came up with the 10m² side return extension faced in black brick (Archer and Braun Architecture

interior of modern extension with rooflights

The decision to contrast with the original 1850s London stock bricks of the original house was a conscious one — the couple were after a contemporary style to match the renovated interior

extended kitchen with marble worktop

The pair chose a slightly greyer veining on their natural unpolished Carrara marble worktops to complement the blue kitchen cupboard doors

contemporary interior with picture frame windows

Key to the renovation of the ground floor living areas was the idea of creating ‘picture frame’ windows and openings throughout the ground floor

The couple chose a natural palette of materials with lots of matt surfaces — unfinished timber floors, natural unpolished Carrara marble tops and American black walnut picture frames finish the downstairs spaces.

“We didn’t want a totally open plan space, so by purposefully retaining certain walls and punching holes (‘picture frames’) into the walls this allows for the kitchen, lounge and dining areas to be connected without merging into one another,” explains Stuart.

picture frame window into hallway

The Russwood oak flooring is coated with Osmo white pigment raw oil for a matt finish

bath and shower decorated with white tiles and marble

 Some wasted storage space was demolished to create a bigger bathroom

contemporary marble bathroom

The unique mirror was designed by Stuart and a picture-framing friend

Traditional materials such as the oak encasement sink and carrara marble vanity contrasts with the contemporary matt black taps and concrete encaustic floor tiles — from Solus Ceramics

Our Sponsors