Anita Harper, a civil servant, has lived in London all of her life and has spent the last 20 years in her much-loved Victorian end of terrace house in East Finchley, North London. Prompted by a friend, Anita decided to finally bite the bullet and extend her kitchen, remodel the existing space and re-organise the layout of the first floor. The house needed sprucing up and there were damp issues in the kitchen so it seemed like the perfect time for an overhaul.

The brief evolved gradually as Anita worked closely with architect Neville Morgan of architecture25. “We decided to create a more open and flexible layout that would bring light into the middle of the house and open the back up to the garden,” explains Neville. The rear kitchen has been extended sideways and a fully glazed roof and folding sliding doors fitted to flood the house with natural light. A contemporary kitchen has been created with underfloor heating throughout and new timber windows and doors made to a high specification by energy specialists the Green Building Store. The overall result is an extension that contrasts yet complements the original house and creates a greater sense of space in a relatively small house.

The kitchen is functional yet luxurious, featuring high-gloss handle-less units from John Lewis, a composite Silestone worktop and contemporary glass tiles. Advised by Neville to inject some colour into the space, Anita chose a bold fuschia pink colour to create vibrancy and warmth. A clever feature of Neville’s kitchen design is the bar area created from pink Formica with a European oak trim. This was consciously chosen instead of a kitchen island to create a discreet breakfast bar area one side and concealed preparation area the other, with a useful shelf between for nibbles and drinks. Soft-to-the-touch vinyl flooring was selected for its hardwearing and easy-to-clean benefits, while carefully considered lighting design allows different moods to be created in the space.

“When I moved back in it was like I’d moved house it felt so different. I had always wanted a bigger and brighter kitchen and I’m a keen gardener — so making the garden feel part of the house is fantastic” says Anita.

Our Sponsors