With a toddler and a new baby on the way, the owners of this four bedroom 1950s house were keen that their new home could be extended and remodelled in a way that provided flexible, family-friendly spaces.

There were several priorities to be addressed. Firstly, the small galley kitchen and lack of utility room and secondly an old-fashioned conservatory.

Having discovered that the demolition of the old conservatory and the construction of a new contemporary extension fell within Permitted Development, plans were drawn up for a design that would overcome both the main drawbacks of the existing house.

The extension now provides a large open plan space, with kitchen, dining and living room all flowing into one another, while the playroom sits centrally within the newly formed space allowing Katie and Tomas to keep an eye on the children at the same time as being able to keep some areas toy-free.

Project Notes

  • Project: Contemporary extension
  • Location: Bedford
  • Build time: Feb 2015 – June 2015
  • Extension size: 35m²
  • House cost: £450,000
  • Build cost: £95,000
Contemporary rendered extension

The contemporary extension replaces an old conservatory and fell within Permitted Development

Contemporary living room extension lit from above

The extension provided a family space that includes this airy living room, opening out to a new deck through aluminium bi-folds

Contemporary extension with aluminium bi-fold doors

The entire opening out to the garden from the extended space has been glazed to ensure light can flow into the old section of the house

Contemporary white gloss open plan kitchen with breakfast bar and roof lantern

The windows’ shapes and sizes were specifically chosen to draw in light to the old section of the house whilst ensuring there is plenty of wall space for furniture placement

Contemporary kitchen extension with roof lantern

The old galley kitchen has been transformed into a bright modern space, plus there is now space for a much-needed utility room

Contemporary kitchen extension with white gloss units

The new kitchen extends right through from the old section of the house into the new. A pyramid-shaped roof lantern brings in plenty of natural light

Our Sponsors