When Virginia and Anthony Jaffe purchased their early 20th century property in Hertfordshire, they first envisioned “knocking down a few walls.”

But, after discussion with local structural engineer and designer Laurence Goodman of Sage Design, ideas for an extensive remodel which would take full advantage of the potential offered by the spacious house, began to take shape. Skip to remainder the of story.

Kitchen-Extensions_Garden-Kitchen_Wilson-Fink-Jaffe-1jpg-high-res

A pillar supports the corner of the roof so that bi-fold doors can form a removable wall, making the kitchen feel like a room outdoors

walnut island, granite worktops and contemporary units

A natural palette of materials, including a granite worktop and walnut island, lend vibrance against sleek modern units

clever use of lighting is subtle but effective

The clever lighting scheme is subtle but effective

A highlight of the finished project – which started on site in October 2011 and was delivered “on time and on budget,” 10 months later – is the new kitchen with direct access to the glorious garden. “What originally attracted me to the property was the large garden,” says Virginia, whose new kitchen now features an entire corner of bi-fold doors which peel back to open this room to its extended patio.

“We had bi-fold doors in our previous home, but the rain used to lash against them.” A large roof overhang was designed in to overcome this issue.

“I wanted to achieve a mix of contemporary and traditional in the kitchen. The brief also included an island which would provide space to eat within the kitchen but at the same time, be a piece of furniture in its own right,” says Virginia.

The result is a kitchen of sleek Kuhlmann handleless units in ‘varia ivory’ paired with a walnut island and granite worktops. A clever lighting scheme has been introduced to stunning effect.

Photographer: c/o Wilson Fink

Our Sponsors