The challenge for Samantha Worrall and  Philip Osborne was how they could create more space for their growing family within their 1930s semi-detached home on a limited budget. The house suffered from tired, cramped spaces internal, including a  non-existent entrance hall and no downstairs WC.

The answer to the problem came in the form of a crisp and contemporary rendered extension to the rear of the property, along with a small side extension that runs down one side of the house.

The flat roofed extension is now home to a bright open plan kitchen, dining and seating space, with the addition of two large roof lights in the kitchen and dining areas bringing plenty of natural light streaming in. The side extension has provided a bright and invaluable entrance hall and WC.

The owners had the advantage of being able to design the house themselves (Samantha is an architect), as well as design their own kitchen (Philip works for his family’s kitchen business), which obviously helped with their low build costs. However, living in the house whilst work was carried out, planning meticulously and thoroughly researching materials undoubtedly contributed to their impressively low final costs.

Project Notes

  • Project: Contemporary extension
  • Location: Nottingham
  • Build time: May 2014 – Nov 2014
  • Extension size: 15m²
  • House cost: Already owned
  • Build cost: £40,000 (+ £6,000 landscaping)
Side extension to 1930s semi

The contemporary design of the newly extended spaces are in deliberate contrast to the traditional elements of the 1930s house. White render, dark grey PVCu windows and doors and charcoal bricks at the base of the structure, all ensure a crisp, modern look

Contemporary white kitchen extension

Samantha designed the space and Philip made and installed it with his family business, Osborne of Ilkeston. The ceramic plank flooring ties in nicely with the dark grey ‘shadow gap’ detail between worktops and units

Open plan contemporary kitchen and living room

An open plan layout was important to Philip and Samantha. The kitchen, dining room and informal seating area all flow into one another. Internal bi-folds allow the living rooms to be closed off when required

Our Sponsors