Jim and Mary Smith have left behind their rambling, draughty Victorian house, where they lived for 17 years, to discover a new life in a bespoke, low-energy home built using prefabricated off-site construction methods. After searching for four years the couple came across a dated bungalow ripe for demolition.

The couple discovered Facit Homes at a self build show, and loved their innovative design and build process. The practice proposed an accessible home with an open plan kitchen/dining/living room leading straight out onto a deck through triple-glazed sliding glass doors.

The resulting design is a bold and contemporary response to the surrounding streetscape, filled with light and generously proportioned spaces that closely reflect and respond to their lifestyles.

Project Notes

  • Project: Prefabricated self build
  • Location: London
  • Build time: Aug 2015 – Feb 2016
  • Size: 204m2
  • Plot cost: £620,000
  • Build cost: £620,000
  • Value: £1.3 million+
Long cedar panels break up the external facade of this prefabricated timber frame home

The new timber house, with its double-pitched roof, replaces a single-storey bungalow. The house was built on a compact site in line with neighbouring houses. The front façade features panels of render and untreated cedar boarding, with aluminium triple-glazed windows and a striking but simple entrance door sheltered by a canopy

Open shelving adds interest in this modern kitchen which opens out to a terrace

Curved timber walls open into the bright and airy kitchen/dining/living area, where wood-effect vinyl flooring has been laid in a chevron pattern over underfloor heating

White gloss units and granite worktops feature in this prefabricated timber frame home

The white gloss, handle-free kitchen is teamed with grey granite worktops — open shelving adds interest

A timber staircase incorporates curves in this prefabricated home

Built as part of the Facit structure, the timber staircase incorporates curves, which – together with roof windows and bold pendant lighting on the upper landing – create a dramatic focal point

A simple white material palette has been adopted in this prefabricated home

The family bathroom’s mirrored storage ensures a sleek and minimal finish, with a simple, muted palette of colours enhancing the feeling of space

An Eco Build

The house has been constructed of hollow boxes made from engineered spruce plywood which are purpose-manufactured by Facit Homes. These boxes were then filled with insulation on site.

Externally, the timber frame house is roofed in fibre-cement slates and clad in a combination of render and sustainable, untreated cedar cladding, with a pop-out bay to the master bedroom forming a quirky window seat overlooking the garden. There’s even a purpose-built bike store and a ground floor plant room.

Facit Homes also came up with an unusual double-pitch design to give the upstairs rooms wow factor, and means that every bedroom is a different shape. Each of the four bedrooms enjoys a ceiling height of 4.5m at its peak, sloping away to the sides, allowing for a large south-facing roof area to house photovoltaic panels, which provide electricity.

Our Sponsors