Tin House is hidden from view just off a busy street in Shepherd’s Bush. Built on industrial land, the home makes the use of an unusual plot in this crowded city. The pavilion structures flank the perimeter of the site, creating a peaceful and private courtyard in the middle.

The site was bought at auction by architect Henning Stummel and his wife, Alice. The soil was contaminated and the plot had an irregular footprint. It was overlooked on all sides and had associated Party Wall issues and Right to Light demands. With planning permission for a bungalow, the couple have created a striking home that brings in plenty of light, without also bringing in the stares of neighbours.

Project Notes

  • Owners: Alice Dawson, Henning Stummel and Ayesha Dawson
  • Type: Contemporary self build 
  • Location: West London
  • Size: 216m² 
  • Build time: May 2013 – Dec 2015
  • Plot cost: £500,000
  • Build cost: £750,000
  • Current value: unknown
  • Architect: Henning Stummel Architects

The Build

The building sits on a 250mm concrete raft and the metal cladding covers laminated timber beams and highly insulated stud work.

orange metal pavilion style home with courtyard and pool

Inspired by repeating patterns found in nature, as well as London Zoo’s elephant house, the cluster of earth-coloured pavilions are arranged around a private courtyard and pool. The water has a passive cooling effect on the fresh air as it enters the home via open rooflights

square orange contemporary home made from metal

Originally Henning planned to use double-pitched roofs, but switched to pyramid roofs when each room effectively became a small home in its own right. The single storey design was dictated by the Right to Light requirements of their surrounding neighbours

orange kitchen diner with a pyramid vaulted ceiling

The orange-red hue of the exterior cladding is carried through to the interior. Hidden in the deep wall space is a larder and, to the right, a door with stairs leading to one of two upper storey bedrooms. A snug off the main kitchen diner allows family members and guests to chat with the cook while food is being prepared

bedroom with orange furniture and white bedding
stone fireplace with log burner and living space

Our Sponsors