Our project takes the rather tired property mantra ‘You can’t change the location but you can change everything else’ to heart. We bought this house for its site, with lovely views front and back, large garden, its position, the village, local schools, nearby pub and all the rest of it. And we changed everything else.

Having identified a particular part of Staffordshire/Derbyshire, we kept an eye out for plots and houses of potential in three or four villages. The one we ended up buying was one we’d scanned past on Rightmove lists many times before. The images were poor and the ‘what on earth is it?’ question remained unanswered.

(MORE: Finding a Plot: All You Need to Know)

It was only when, with a deadline of our impending house sale, school admissions and Sarah’s job move bringing an exciting bit of added focus to our search, that we looked more closely. It was ugly, for sure – a late 1960s self build, natch? – but we both rather liked the long and low horizontal shape of the house and could see something there that we could build on.

The design features a 'crazy but genius' tower

The house has been overclad in a mix of western red cedar (from Silva Timber) and York Handmade‘s Maxima brick. New Velfac windows are a mix of double-glazing for the south-facing front and triple glazing to the rear

Next up we decided to settle in and see what the house felt like. For a good 18 months we lived there quite miserably, agreeing on its weaknesses and eyeing up the potential changes we could make.

We put up with ant infestations and the slightly embarrassing decoration choices of previous owners; and our hero son put up with a baking hot/chillingly cold bedroom, too.

Project Notes

  • Homeowners: Jason and Sarah Orme
  • Location: Staffordshire
  • Size: 380m²
  • Build Time: 2016-2018
  • House Cost: £415,000
  • Build Cost: circa £200,000
  • Value: Unknown

Getting to Know the House

The kitchen is flooded with natural light

In the kitchen diner, the wall and pendant lighting is from Pooky, the kitchen is from Benchmarx, with sink and tap from Blanco. The grey porcelain flooring is from Tile Choice

But slowly we learned about the house. Fools rush in and all that. We identified several key problem areas: a pokey upstairs which, despite having three bedrooms, didn’t really do the 330m² house justice; generally poor energy efficiency and build quality; and the classic problem of lots of rooms coupled with an odd layout by today’s standards.

What was needed was a remodel, both inside and out, rather than an extension for extension’s sake. The house was big enough. It just didn’t work very well. In addition, of course, everything needed refurbishing and, to be frank, why would anyone want to live in a house designed for someone else?

Then open plan kitchen diner is a great social space

The newly opened-up kitchen dining space is designed to be light and bright – the original home was dark and full of small rooms

In overall design terms, we wanted something that spoke to the origins of the house but gave us a bit of what we liked. Luckily, that all married together — we both love mid-century house design particularly with a dose of American energy.

We’d also identified a few other things we wanted to inject: internal horizontal views to make the most of the long/low shape; much-needed kerb appeal, particularly to cover up the rather dubious cladding mix; loads of light and a lovely flow; and, importantly, flexibility as our family grew here.

(MORE: How to add space and value to your home)

The family living room

Industrial wall lighting in the snug is from Industville, while cherry red engineered flooring and furniture from West Elm, Swoon Editions and John Lewis gives a mid-century feel

We needed expert design help. Pete Tonks, longtime contributor to the magazine, chum and the designer of some of my favourite homes, came up with a scheme that got us to where we could get excited, thanks in large to the addition of a crazy-but-genius glass and timber tower to the front.

(MORE: How to choose an architect)

A cosy reading nook

This transition space has been turned into a cosy reading nook

We used a couple of other designers to shape the scheme (Pete didn’t do building drawings at the time and, anyway, we needed to bring the whole thing in a bit for budget reasons) — Aaron Chetwynd and Jon Grew, who helped immensely in bringing the project to life.

Clever glazing ensures maximum light ingress

The new tower to the front of the house enabled the staircase to be moved and open up the first floor, creating a much more generous landing

Finding the Right Builder

Securing planning permission was straightforward. We are in a conservation area but Pete’s scheme, using organic, natural materials and quite clearly an improvement on what was there before, went through in eight weeks.

(MORE: Conservation areas)

That aside, the project only really came to life for us on meeting (through recommendation) our builder, Ben Schuck. Ben is about my age and while I’ve been writing about building for the last 20 years he’s actually been building houses and specialising in timber (which would form the basis for the extended elements of the home).

the WC features wood panelling

The downstairs cloakroom is finished in rough timber cladding with pendant lighting from MyFurniture

He contributed massively, in two main ways. Firstly, he does what you want your builder to do: sucks up stress and solves problems. Things went awry, money was tight, we had a few head-scratching moments. Ben took all that on himself and when you’re left with half a house with no roof and a feeling that you may well have taken on too much, having someone to say “it will be fine and here’s why” is vital.

Secondly, he really took time to understand where we were coming from in design terms, and as a result the house is better because of his interest.

(MORE: How to find a builder)

We moved out for the duration of the build to our wonderfully accommodating and patient in-laws, who even cooked us meals and put up with our children.

The master bedroom

The master bedroom

We’re very lucky with our parents, who were more than happy to help decorate, hang doors and the like. And although there is still a way to go – with the landscaping still a major upcoming project and another, final, bit of remodelling still going on as I write – it is getting there.

We’ve been a mix of many things: lucky, determined, ambitious, brave and foolhardy occasionally, too. We’ve made some mistakes. We haven’t made a fortune by redeveloping this house in the way we might have done if we had built from scratch. But every time I see it, I feel happier.

Those little views through the internal glazing from room to room are uplifting. Every time the family gathers in that nice open kitchen I love it more. Every time I look up in the tower and see the sky through the huge rooflight I feel a little bit more alive. And that is why we do it, isn’t it?

The new en suite is a smart bathroom

The new en suite from Geberit is a smart bathroom, including an AquaClean toilet with a range of features such as seat warming. An Aqualisa digital shower allows personalised shower settings

Our Sponsors