David and Annette Southwick in the January 2003 issue

Homebuilding & Renovating January 2003

David and Annette Southwick have remodelled and extended a Victorian lodge and stables into a wonderfully characterful three storey, three bedroomed home, overlooking the Dartmouth estuary in South Devon.

The house is set on a sloping rocky outcrop that extends down to the waterfront. The unstable nature of the ground meant that the extension work required the removal of the highway behind the property and its reconstruction behind a new reinforced retaining wall. Restricted access meant that all plant had to be craned on and off the site.

David, an art dealer, has filled the 243m² house with interesting architectural antiques, many of them with a nautical theme, such as brass port holes found via a breaker’s yard in India. Louvred timber doors and wood floors give the property a Carribean, colonial look, exaggerated by the tropical planting that flourishes in the unusually warm and moist climate. The terraced gardens leading down to the waterfront are beautiful.

Entering at lower ground floor level, there is a large kitchen and dining room and access to the new extension which houses two bedrooms and a bathroom. On the floor above is a spacious sitting room which opens onto a verandah and a new terrace above the extension. There is also an elegant conservatory, used for more formal entertaining.

A spiral staircase leads up into the roofspace which houses the master bedroom. This is a unique property that make the most of a unique location.